Novice

07.05.2020

Test: Kia Ceed sw 1.6 CRDI GT-Line – Slovenska viceprvakinja
Slovenske novice, 05.11.2020

Karavanska izvedenka kie ceed v varčni dizelski različici je kot nalašč za dolge družinske izlete; prtljažni prostor ponudi vso praktičnost in prilagodljivost karavana

Žirija izbora slovenski avtomobil leta 2019 je Kijin model ceed, ki se bori za tržni delež v zelo konkurenčnem t. i. golfovem razredu, na letošnjem januarskem izboru uvrstila na drugo mesto. Med zmagovalcem in drugouvrščenim avtomobilom so odločale malenkosti, in tisti, ki se odloči za katerega od ceedov, bo gotovo zadovoljen. Za družinsko uporabo je vsekakor primernejši slabih 30 centimetrov daljši karavan ceed sportswagon, ki smo ga preizkusili tudi na uredništvu.

Bogata oprema
Testni ceed SW je imel pod pokrovom močnejši 1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik, ki razvije največjo moč 100 kilovatov; poleg njega obstaja šibkejša različica dizelskega agregata. Opremska raven testnega vozila GT-line je prinesla bogato opremo z nekaterimi športnimi elementi, kot so v usnje odeti športni volan oblike D in kovinske stopalke. Oprema GT-line prinaša tudi nekaj udobja: od samodejne dvopodročne klimatske naprave do infozabavnega sistema z navigacijo. Pozimi bo prav prišlo ogrevanje volanskega obroča in sprednjih sedežev. A kljub temu se dobro sedi, saj dajejo telesu ustrezno oporo – tudi med dinamično vožnjo skozi ovinke. Udobja je dovolj tudi za potnike na zadnji klopi.

Varčna duša
Dizelski motor v ceedu prinaša na eni strani živahne odzive na voznikove ukaze, na drugi pa nizko porabo, kar je že od nekdaj odlika tovrstnih motorjev. Če prevozite veliko kilometrov, je dizel vsekakor prava izbira, v nasprotnem primeru je dobra izbira 1,4-litrski turbobencinar. Šeststopenjski ročni menjalnik je presenetil z natančnim in hitrim prestavljanjem, a za več udobja in brezskrbnosti bi doplačal 1500 evrov za samodejni 7-stopenjski menjalnik. Vožnja s ceedom bo marsikomu v užitek, saj se avtomobil dobro drži ceste in je vozniško orientiran. K dobri legi pripomoreta izboljšano vzmetenje in podvozje. Svoje prispeva tudi Kijin pomožni stabilnostni program VSM, ki omogoča vgradnjo vektorskega navora s tehnologijo zaviranja.; ta inteligentno zavira notranji kolesi, s čimer zmanjša podkrmarjenje v ovinkih.

Elektronski pomočniki
Testni ceed je bil opremljen s številnimi sodobnimi vozniškimi pripomočki, vključno s sistemom za preprečevanje naleta, sistemom za aktivno ohranjanje voznega pasu, nadzora mrtvega kota ob vozilu itd. Radarski tempomat je rezerviran za vozila s samodejnim menjalnikom, pri katerih pride ta funkcija najbolje do izraza. Prtljažni prostor ponudi vso praktičnost in prilagodljivost karavana: prtljažni prostor v osnovi meri 625 litrov, kar je 97 litrov več kot pri predhodniku. Dno je dvojno in ravno – tudi ko zložimo naslone zadnje klopi. Ta je deljiva v razmerju 40 : 20 : 40, in ko jo podremo, dobimo 1694 litrov prostora za prtljago. V dvojnem dnu prtljažnega prostora je še nekaj praktičnih predalov za drobnarije.

Preizkusite Ceed Sportswagon!

Za ogled originalnega članka, prosimo, prenesite spodnjo pdf datoteko.

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih